Látogató számláló

A honlap elindulásától Te vagy a 646080 .-ik látogató

Mai Névnap

Ma 2024. 4. 24, szerda, György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
powered_by.png, 1 kB
Honlapunkról arrow Tájékoztató
Általános orvosi tájékoztató PDF Nyomtatás E-mail

A kéz fogóképességének javítása nyaki gerincsérülteknél

  A nyaki gerincsérültek felső végtagján, a sérülés után még bizonyos izmok működése visszatér, a sérülés magasságától függően. A meglevő izmok gyakran egymással párhuzamos mozgást végeznek, így bizonyos mozgások lehetségesek, pl.: vállmozgás, könyökhajlítás, csuklófeszítés stb., más mozgások pedig hiányoznak, pl.: ujjak akaratlagos hajlítása, könyökfeszítés stb.
  A tárgyak megfogása parakoordinációs mozgással vagy két kézzel lehetséges, de nagyobb erő kifejtéséhez vagy finomabb mozgás végzéséhez ez nem elégséges. Mindezeken a mozgáshiányokon lehet segíteni a felső végtag tartalékainak a legoptimálisabb helyzetbe hozatalával. Több, mint 30 éve végeznek a világ néhány országában fogásjavító műtéteket felső végtagon nyaki gerincsérülteknél.
  Ennek a módszernek a meghonosításban segítségünkre van Jan Fridén svéd kézsebész professzor. A műtétek a nyíregyházi Megyei Kórház Ortopédiai Osztályán történnek. A műtétet irányított gyógytorna követi, rehabilitációs szakemberek bevonásával. A módszer lényege, hogy a meglevő izmokat a legoptimálisabb helyzetbe hozva a kéz fogóereje megsokszorozható. Amennyiben a könyök feszítése nem végezhető el, így ezen is kell javítani, a jól koordinált erős fogás érdekében. A műtét TB. támogatott.

dr. Turcsányi István
kézsebész főorvos


A műtéti team tagjai:

dr. Turcsányi István
kézsebész főorvos

dr. Jan Fridén
M.D., Ph.D. kézsebész professzor

dr. Sylvester Zoltán
aneszteziológus főorvos

dr. Szilassy Géza
REHAB oszt. vez. főorvos

Suba Enikő
gyógytornász

 
© 2024 Gerincsérült sorstársak fogóképességének javítása - Gerinc, Tetrapleg
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.